Publicaties
Over het werk van José Maria Capricorne zijn een aantal papieren en audiovisuele publicaties verschenen. Vanuit hun verschillende wetenschappelijke kennisgebieden analyseren de auteurs de gelaagdheid van Capricornes’ werk en plaatsen zij zijn beeldtaal en visie in de context van zijn levensloop en Caraïbische cultuur.
“Capricorne, the creator of so many dreams, wouldn’t be just a shadow’s dream”.
Drs. Jacqueline Römer-de Vreese (1990) in de monografie over Capricorne, behorend bij de uitreiking van de Curaçao Museum Lustrum Prize.
“And yet, somehow I keep thinking also of that magic I see here – I keep thinking of Brazil”.
Prof. Charles H. Rowell (1998).
“In de eerste plaats vormt Capricorne al zijn persoonlijke ervaringen, inclusief zijn dromen, om tot poëtische voorstellingen die mythische allure hebben, metamorfozen in de klassieke betekenis”.
Prof. Jan Jaap Oversteegen in ‘Herscheppingen – De wereld van José Maria Capricorne’, het boek dat hij net voor zijn dood in juli 1999 voltooide.
“Capricorne’s werk zou kunnen worden geïnterpreteerd als een iconografische strijd tegen [deze] nadrukkelijke leegte. Mensen lopen, dansen en bewegen. Ze verschijnen als nomaden, zigeuners, circusartiesten en komieken, maar ze staan steeds stil bij heilige plaatsen om de rituelen van hun herkomst te vieren”
Dr. Ineke Phaf in ‘La Belle Caraïbe, The Art of Jose Maria Capricorne’, monografie die in 2005 verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in Berlijn.
Ter gelegenheid van de publicatie van Capricorne’s kinderboek De Wonderboom’ maakten Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi in 2012 de gelijknamige documentaire:
Op http://www.youtube.com/watch?v=OW0jbVHKAks&feature=player_detailpage
Duur: 6 minuten.