Publicaties

Over het werk van José Maria Capricorne zijn een aantal papieren en audiovisuele publicaties verschenen. Vanuit hun verschillende wetenschappelijke kennisgebieden analyseren de auteurs de gelaagdheid van Capricornes’ werk en plaatsen zij zijn beeldtaal en visie in de context van zijn levensloop en Caraïbische cultuur.

“Capricorne, the creator of so many dreams, wouldn’t be just a shadow’s dream”.
Drs. Jacqueline Römer-de Vreese (1990) in de monografie over Capricorne, behorend bij de uitreiking van de Curaçao Museum Lustrum Prize.

“And yet, somehow I keep thinking also of that magic I see here – I keep thinking of Brazil”.
Prof. Charles H. Rowell (1998).

“In de eerste plaats vormt Capricorne al zijn persoonlijke ervaringen, inclusief zijn dromen, om tot poëtische voorstellingen die mythische allure hebben, metamorfozen in de klassieke betekenis”.
Prof. Jan Jaap Oversteegen in ‘Herscheppingen – De wereld van José Maria Capricorne’, het boek dat hij net voor zijn dood in juli 1999 voltooide.

“Capricorne’s werk zou kunnen worden geïnterpreteerd als een iconografische strijd tegen [deze] nadrukkelijke leegte. Mensen lopen, dansen en bewegen. Ze verschijnen als nomaden, zigeuners, circusartiesten en komieken, maar ze staan steeds stil bij heilige plaatsen om de rituelen van hun herkomst te vieren”
Dr. Ineke Phaf in ‘La Belle Caraïbe, The Art of Jose Maria Capricorne’, monografie die in 2005 verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in Berlijn.

Ter gelegenheid van de publicatie van Capricorne’s kinderboek De Wonderboom’ maakten Tanja Fraai en Mike Ho-Sam-Sooi in 2012 de gelijknamige documentaire:
Op http://www.youtube.com/watch?v=OW0jbVHKAks&feature=player_detailpage
Duur: 6 minuten.

The Curaçao Museum Foundation (1990). José Maria Capricorne, Paintings and Drawings 1962-1988.

In 1990 verscheen deze uitgave met een selectie van werken uit 1962 tot en met 1988 en beschouwingen door Jacqueline Römer-de Vreese, Docco Engels en de jury van de Curaçaose Lustrum Prijs 1988. Uitgegeven als Lustrum Prijs ter ere van het 40-jarige bestaan van het Curaçao Museum, uitgereikt op 7 maart 1988 aan José Maria Capricorne.

In het Engels.

This book has been edited as a Lustrum Prize on the 40th anniversary of the Curaçao Museum, awarded on the 7th of March, 1988, to José Maria Capricorne.

OVERSTEEGEN, J.J. (1999). Herscheppingen, De wereld van Capricorne. Uitgeverij ICS Nederland/Curaçao. ISBN 90-73854-29-6

In ‘Herscheppingen, de wereld van José Maria Capricorne’ geeft Prof. dr. Jan Jaap Oversteegen een uitgebreide en gedetailleerde analyse van de ontwikkeling van Capricorne als kunstenaar en cultuurstrateeg, en een treffende duiding van zijn kunstwerken tot 1999.

Taal: Nederlands.

Exclusief bestemd als present voor kopers van het werk van JMC.

Language: Dutch. Exclusively destined as a a gift for buyers, so not for sale.

PHAF-RHEINBERGER, I. and MARCHA, V. (2005). La Belle Caraïbe. Wissenschaftlicher Versag Berlin. ISBN 3- 86573-058-2.  112 Pages; In colour. 9,4 x 6,5 inch; 24 cm x 16,5 cm.

In 2005 verscheen ‘La belle Caraïbe’ van dr. Ineke Phaf-Rheinberger. In deze geïllustreerde publicatie geeft zij op unieke wijze een analyse van Capricornes’ werk tot 2005 en plaatst zij zijn werk en visie in de context van de Caraïbische cultuur, en in het bijzonder van het cultuurgoed van de Papiaments-sprekende gemeenschap. Met een introductie van professor Valdemar Marcha over de sociale structuren op Curaçao.

De eerste publicatie is gepresenteerd tijdens de opening van de expositie La Belle Caraïbe van de Brasiliana series, in Galerie Berlin am Meer in februari 2005, Berlijn.

This second monography about Capricorne’s life and work till 2005, written by linguist Dr. Ineke Rheinberger, places the work of Capricorne in the social-cultural developments of the Caribbean and Brazil. With an introductory essay by professor Valdemar Marcha about the social cohesion in Curaçao. The first publication was presented during the opening of the exhibition La Belle Caraïbe of the Brasiliana series, in Galerie Berlin am Meer on february, 2005, Berlin.

error: Content is protected !!